Blog >> Článek

Kde a jak kupovat známky

Kde a jak kupovat známky

Sbírat známky je dnes v celku jednoduché. Již není nutné objíždět velká města a hledat zapadlou burzu, kde si nakonec stejně nemusíte vybrat. Nicméně i tento způsob má co do sebe a těm co to myslí s filatelií vážně to doporučuji alespoň vyzkoušet.

Kde nakupovat?

Díky internetu můžete nakupovat známky po celém světě. Nejednodušší je samozřejmě navštívit nějaký portál, kde se obchoduje ve vašem jazyce a měně a kde nebudete mít zvýšené náklady za dopravu či konverzi měny. Na druhou stranu takový portál nemusí mít tak širokou nabídku známek, kterou byste potřebovali.

Aukro.cz

Aukro pravděpodobně znáte. Pokud ne, tak se na následujícím odkazem se na něm můžete zaregistrovat, následně provést potvrzení vaší identity a můžete se pustit do nakupování či prodávání známek. Aukro účtuje poplatky jen prodejcům, díky tomu také může fungovat. Pokud známky jen kupujete nemusíte Aukru platit nic. Při prodeji Vám pomůže náš portál, díky kterému svým potenciálním kupcům nabídnete i přehledná data o nabízených poštovních známkách přímo ve Vaší aukci.

Ebay

Mezi nejoblíbenější zahraniční aukční síně, kde můžete nakupovat poštovní známky patří ebay. Před nákupem se budete muset zaregistrovat a vybrat platební metodu. Můžete použít buď platební kartu nebo Paypal.

Po registraci a vyplnění platební metody již můžete nakupovat. Stačí si vyhledat poštovní známky. Jelikož zde jsou uživatelé z celého světa, tak je potřeba si pohlídat cenu poštovného. Určitě byste nechtěli, aby cena za doručení byla vyšší než to co jste si zakoupili.

Jak platit v cizí měně?

Výhodou Aukra je, že na něm obvykle můžete platit ve stejné měně jakou máte na svém účtu, tedy v české koruně. Co dělat při koupi známek od filatelisty ze zahraničí? Na ebay je to jasné, tam budete platit v amerických dolarech. Můžete sice zaplatit v českých korunách a nechat banku, ať si svým většinou značně nevýhodným kurzem váš obnos v českých korunách převede do požadované měny.

TransferWise

Můžete na to jít chytře a založit si multiměnovou peněženku TransferWise, kde budete muset samozřejmě provést potvrzení Vaší identity za pomocí nějakého platného dokladu, což požaduje bankovní regulátor kvůli ochraně proti praní špinavých peněz.

Po potvrzení Vaší identity si můžete převézt peníze ze svého účtu v českých korunách, následně si je vyměnit ve středovém kurzu na jinou měnu, případně v tom samém kurzu poslat filatelistovi přímo české koruny. V obou případech by Vás to mělo stát stejně a filatelista získá měnu, kterou zvolíte. Jde totiž o tzv. P2P systém, kdy peníze ve vaší měně vůbec nikam neodchází, ale využije se platba někoho, kdo posílá peníze do země odesílatele (tedy Vás). Platby se vzájemně spárují a vy nic nepoznáte, jen ušetříte nemalé peníze, jelikož nedojde k mezinárodnímu, ale jen lokálnímu převodu. Ten je tím pádem i rychlejší.

TransferWise funguje díky poplatkům za převody mezi měnami a odesílání plateb. Ty jsou však mnohem nižší než u klasických bank anebo třeba paypalu. Je to tak v současnosti nejlepší způsob jak odesílat peníze v cizí měně. TranserWise, na rozdíl od jiných platebních systémů, u převodu uvádí jím účtované poplatky poměrně transparentně. Ještě než peníze pošlete uvidíte kolik Vás převod bude stát a kolik filatelista dostane na svůj účet.

K účtu si můžete zřídit i debetní kartu, kterou můžete v příslušné měně platit i v zahraničí.

Registrovat TransferWise

Revolut

Podobnou službou je i Revolut. U něj musí být člověk dvakrát opatrný, protože poplatky jsou poměrně netransparentní. Platby v euro bývají v pořádku, protože za SEPA platbu v rámci evropského prostoru nic neplatíte. Problém může nastat u platby v dolarech, kde Vás může překvapit nemalý poplatek ve výši několika desítek dolarů, a to v závislosti na tom, přes kterou banku peníze putují. Revolut Vás však dostatečně neupozorní a proto bych se raději této službě zcela vyhnul.

Paypal

Jedním z prvních poskytovatelů mezinárodních platebních služeb je Paypal, který v době svého vzniku byl naprostou revolucí. Ještě dnes je v některých zemích hojně využíván. Paypal je však již dnes poměrně drahý a vzhledem k velmi složitému ceníku, kde se skoro na každou zemi vztahuje jiný poplatek, je posílání peněz přes paypal značně kostrbaté. K vzhledem ke své rozšířenosti ho však zřejmě bude znát každý filatelista.

Peníze v obálce

Někteří filatelisté posílají bankovky nebo dokonce mince v obálce. To jednoznačně nedoporučujeme. Přepravní společnost (v našem případě Česká pošta) má ve svých přepravních podmínkách posílání peněz výslovně zakázáno. Navíc jsou peníze v obálce často vidět, a tak se může stát, že se Vám peníze ztratí. I když jde samozřejmě o krádež, z hlediska vypořádání aukce je chyba na straně kupujícího, který peníze tímto způsobem poslal. S největší pravděpodobností bude muset za aukci zaplatit znovu.

11. 06. 2020
Tomáš Rychetský