Blog >> Článek

Průvodce katalogem

Průvodce katalogem

Pojďme jen tak brouzdat

V tomto průvodci se Vám budeme snažit vysvětlit, jak náš katalog můžete používat. Pokud nemáte rádi registrace a ani se nechcete do naší komunity zapojovat, můžete si prohlížet katalog, v němž jsou známky hierarchicky členěné. Můžete si také prohlížet obrázky. Chcete-li proniknout do všech koutů našeho katalogu, důrazně Vám doporučujeme se zaregistrovat.

Díky komu katalog funguje

Než se posuneme dál, je potřeba si uvědomit, že katalog je tvořený samotnými filatelisty a každý (dokonce i Vy) může na katalogu pracovat a naplňovat ho dalšími známkami a obrázky. Vkládání jednotlivých údajů podléhá kontrole správnosti, čímž je zajištěné, že v katalogu jsou přesné údaje. Pro praktické fungování katalogu jsme zřídili tzv. klubové členství, díky němuž se katalog neustále rozšiřuje. Klubové členství je možné získat několika způsoby. Nejednodušší je jeho získání na zkoušku drobnou aktivitou. Pro delší horizont je možné si klubové členství předplatit a nebo se stát aktivním přispěvatelem. Aktivní přispěvatel při splnění podmínek získá klubové členství na neomezenou dobu. Placenou verzi lze pojmout jako ocenění práce a pochvalu těm, kdo na katalogu pracují. Důležití jsou tedy oba typy filatelistů. Ti, kteří aktivně přispívají a katalog rozšiřují, ale i ti, kteří ho podporují finančně. Z placených účtů si můžeme dovolit portál a jeho katalog vylepšovat, vyplácet uživatelům provizi za vkládání obrázků a kromě toho organizovat například soutěže.

Jak v katalogu vyhledávat

Ať už tedy členství v klubu získáte jakkoliv, otevře se Vám katalog v plné kráse. Najdete v něm rozličné katalogové údaje a podle většiny z nich můžete vyhledávat a v neposlední řadě se Vám zobrazí i katalogové ceny, pokud je uživatelé ke známce vložili. Ptáte se tedy, čím začít, když jste získali členství v klubu?

V prvé řadě v něm můžete vyhledávat. Předpokládejme, že Vás zajímá nějaká konkrétní země nebo tématika. U země je to vcelku jednoduché, stačí si vybrat světadíl a příslušnou zemi a po kliknutí na tlačítko "Vyhledat" se Vám zobrazí katalog dané země. Vyhledávání můžete rozšířit o další parametry (např. letecké známky). Pokud sbíráte například osobnosti, tak stačí vybrat třeba Evropu a zvolit téma osobnosti, tím najdete všechny evropské známky katalogu, kde jsou nějaké osobnosti.

Vyhledávání v katalogu známek
 

Jak se v katalogu orientovat

Jak číst v katalogu známek

Katalog samotný je poměrně sofistikovaný a tak jsme již dříve sepsali článek, který popisuje jak v našem katalogu číst.

Každá známka i série mají svou kontextovou nabídku, kde lze provádět různé akce. U série můžete například vložit podobnou sérii, pokud v katalogu chybí. Za předpokladu, že série splňuje podmínky pro vkládání známek, bude následně schválena. Kromě toho lze k sérii vložit FDC, případně ji sdílet na aukčních serverech (což Vám usnadní prodej), např. na serveru Aukro.cz. Na aukčních serverech lze sdílet i samostatnou známku. K té lze pochopitelně nahrát i obrázek (a to i náhradní), který musí splňovat naše kritéria pro nahrávání obrázků, na základě kterých bude obrázek schválen a následně filatelistovi přičtena provize, kterou nalezne ve svém profilu. Ke známce lze uložit i katalogovou cenu, která odpovídá ceně v katalogu Michel. Dále lze nahlásit i chybu v katalogových údajích a zajistit tak její nápravu.

 

Jak spravovat svou sbírku

Kromě vyhledávání můžete v katalogu spravovat svou sbírku (vlastněnku), známky na výměnu a chybějící známky (chyběnku). Opět vše provedete přes kontextovou nabídku o které se dočtete v článku jak v našem katalogu číst. Vztah k vlastní sbírce můžete označovat jak u známek, tak u sérií. U známky si můžete označit, zda jde o čistou nebo razítkovanou variantu, případně oboje. Můžete doplnit i svou vlastní poznámku. Tyhle údaje se Vám pak zobrazují napříč katalogem, včetně detailu série na kterou se dostanete kliknutím na její katalogová čísla.

Pokud si u známky vyplníte to, zda je čistá nebo razítkovaná a je u ní vyplněna i její katalogová cena, tak se její hodnota započítá do hodnoty Vaší sbírky, kterou naleznete ve svém profilu.

Správa vlastní sbírky
 

Jak nahlížet do sbírek

Nahlížení do sbírek filatelistů

Kromě prohlížení katalogu a spravování vlastní sbírky se můžete podívat i do sbírek ostatních filatelistů. Ve vyhledávacím formuláři k tomu slouží sekce "Sbírka", která se Vám aktivuje, pokud si u ní zaškrtnete, jaké známky chcete zobrazit.

Zobrazí se Vám typ známek, které jste zvolili a v nadpise uvidíte jméno filatelisty, jehož sbírku právě sledujete. Jednotlivé známky jsou odlišené stejně jako u Vaší sbírky. Červeně jsou označeny chybějící známky a zeleně ty vlastněné.

 

Jak si s naším katalogem přivydělat

Jak jsme se zmínili na začátku, katalog funguje na základě symbiózy mezi aktivními přispěvateli do katalogu známek a finančními přispěvateli portálu. K tomu nám slouží již zmíněný provizní systém, ale také možnost pozvat přátele. Pokud některý z vámi pozvaných přátel podpoří portál placeným klubovým členstvím, získáte poměrnou část z jeho platby ve formě provize.

Provize si můžete vyzvednout ve svém profilu. Pokud chcete náš portál podpořit, ale nechcete nebo nemůžete tak učinit vlastními penězi, můžete nám prostě provizi věnovat a tím nás podpořit jejím odpuštěním.

Pozvěte přátele

25. 05. 2021
Tomáš Rychetský