Blog >> Článek

Aukční systém

Aukční systém

Portál nabízí přehledný katalog známek s integrovanou chyběnkou a vlastněnkou. Je tedy více než vhodné nabídnout filatelistům jejich dražbu, aby si své sbírky mohli doplňovat. Kromě známek lze dražit i filatelistické pomůcky a literaturu.

V následujících odstavcích naleznete podrobný návod popisující jaké možnosti Vám aukční systém nabízí. Uvidíte, že je to velmi snadné. Pevně věříme, že se Vám náš aukční systém bude líbit.

Tvorba aukce

Známky

Aukci známek vytvoříte jednoduše tak, že si najdete danou známku nebo sérii v katalogu a v kontextové nabídce si vyberete možnost dražit. V dialogovém okně, které se objeví, si vyberete možnost přidání do již rozpracované aukce nebo založení aukce nové.

Po přesunu do editace aukce si můžete změnit její název a vyplnit podrobný popis. Pokud nedražíte celou sérii, tak můžete odškrtnout známky, které se aukce netýkají. Obrázky známek jsou jen ilustrační a je proto vhodné nahrát svůj vlastní obrázek obsahující přímo známky, které dražíte.

Aukční systém

 

Dále můžete vybrat délku trvání aukce. Je nutné vyplnit počáteční cenu, způsob platby, druh a cenu dopravy a měnu platby. Pokud cenu dopravy a platební údaje nechcete zadávat pokaždé znovu, vyplňte si je ve svém profilu. V závislosti na tom, zda jste si zaškrtli zahraniční psaní budou moci Vaši aukci dražit filatelisté ze zahraničí. Na další stránce aukci zkontrolujete a pokud odsouhlasíte aukční podmínky, můžete aukci vystavit. Do e-mailu Vám přijde potvrzení o dražených položkách aukce. Aukci není třeba potvrzovat ihned, můžete si ji nechat rozpracovanou a v tom případě se k ní můžete kdykoli vrátit přes ikonu   (vpravo nahoře).

 

Aukční systém

 

Filatelistické pomůcky a literatura

Kromě známek je možné dražit i filatelistické pomůcky, jako jsou lupy, albumy, katalogy apod. V tomto případě se na tvorbu aukce dostanete ze záložky Aukce a zvolíte Vytvořit aukci. Po vybrání kategorie (literatura nebo pomůcky) vyplňte název Vaší aukce a vyplňte popis, který dražitelům poskytne informace o Vašem produktu. Vlastní obrázek dražené věci je povinný. Bez něj by filatelista nevěděl co a v jaké stavu kupuje.

Kup teď

V obou případech, aukce známek i pomůcek, lze místo aukce nastavit možnost Kup teď. U této varianty se nebude konat dražba, ale zájemci budou moci koupit položku rovnou za uvedenou cenu. V případě že tedy u vystavení známky či pomůcky zvolíte možnost Kup teď, doba prodeje se automaticky změní na pevnou dobu. Ostatní náležitosti (cena, doprava a platba) zůstávají pro nastavení stejné jako u klasických aukcí.

Průběh aukce

Dražit můžete, pokud souhlasíte s aukčními podmínkami. Můžete přihazovat postupně. Pokud chcete mít větší pravděpodobnost aukci vyhrát, můžete si nastavit maximální cenu, jakou chcete za aukci utratit. Cena se bude navyšovat postupně podle toho, jak budou přihazovat Vaši konkurenti. V případě, že Vaši maximální nabídku přehodí konkurent, můžete cenu znovu navýšit.

Pokud je aukce označena jako Kup teď, tak první kdo potvrdí koupi za stanovenou cenu, dražbu vyhrává.

Aukční systém

Vydražená aukce

Dražitel

V případě, že se stanete výhercem aukce, budete o této skutečnosti informování e-mailem, ve kterém Vám přijdou instrukce k vygenerování požadavku na zaplacení aukce. Vámi vydražené aukce lze takto v sekci Můj profil / Vyhrané aukce sdružit do skupin dle preferovaných možností dopravy. Vyberete zakliknutím ty aukce, u kterých chcete požadavek na zaplacení vygenerovat, a zvolíte u nich preferovanou dopravu. Pod seznamem vyhraných aukcí poté kliknete na tlačítko Vytvořit požadavek k zaplacení aukcí. a vaše aukce budou seskupeny.

Pokud se způsobem sdružením nesouhlasíte, zrušíte sdružení křížkem a můžete znovu vybrat pouze aukce, které sdružit chcete. V případě, že je u aukcí zvolena platba převodem na účet a vy souhlasíte s nastavenými parametry, zkontrolujte si svou mailovou schránku, do které Vám bude doručen e-mail s pokyny pro platbu. Jakmile uhradíte danou částku, nastavte u sdružených aukcí atribut Zaplaceno. Poté již můžete očekávat zásilku, kterou Vám zašle vystavitel na adresu, kterou jste měli nastavenu ve Vašem profilu v době dražení aukce.

V případě platby na dobírku stisknete u sdružených aukcí tlačítko Odeslat vystaviteli e-mailem. Vystaviteli bude odeslán mail s instrukcemi kam má vydražené položky poslat (adresa z Vašeho profilu v době dražení aukce) a jakou cenu si za dobírku účtovat. V dalších dnech očekávejte zásilku na dobírku.

 

Aukční systém

 

Vystavitel

Po uplynutí doby, na kterou jste nastavili Vaši aukci, Vám přijde e-mail, kde se dozvíte, kdo a za jakou částku aukci vydražil. U možnosti uhrazení částky za aukci převodem na účet, můžete očekávat uhrazení částky na číslo účtu, které jste zadali u své aukce. Po připsání částky na váš účet a odeslání položek aukce výherci, označte v aukčním systému (Můj profil / Vystavené aukce) aukci jako Odeslanou.

 

U platby na dobírku Vám, poté co dražitel vytvoří požadavek na zaplacení aukcí, přijde e-mail s instrukcemi na jakou adresu a za jakou částku poslat vydraženou aukci dobírkou.

Pokud skončí Vámi nabízená aukce a nikdo na ni nepřihazoval přijde Vám e-mail, který Vás upozorní na možnost změnit podmínky aukce (cena, doručení, platba) a vystavit tuto aukci znovu.

Hodnocení aukcí

Po skončení aukce, ať už jste v roli vystavovatele nebo dražitele, se vraťte a ohodnoťte proběhlý obchod. Na hodnocení se dostanete ze stránky Můj profil / Vystavené aukce (v případě vystavitele) či Můj profil / Vyhrané aukce (v případě dražitele) přes hvězdičku vpravo od položky aukce. Usnadníte tím ostatním uživatelům portálu rozhodnutí, zda se aukce účastnit či nikoliv.

03. 03. 2023
Tomáš Rychetský